Mai nou, hoții nu mai stau prin parcări cu levierul în mână. Preferă un scaun în fața calculatorului și un serviciu e-mail. Bazându-se pe naivitatea oamenilor, aceștia golesc conturile din carduri în câteva secunde.
În ultima vreme s-au înmulțit cu repeziciune cazurile de tentativă de fraudă electronică. Fie că are loc prin e-mail sau prin sms, operațiunea dă roade, ajutată de planul bine pus la punct al hackerilor, dar și de naivitatea oamenilor. Metoda e relativ simplă. Hackerii beneficiază de mii sau poate zeci de mii de adrese de e-mail, care sunt la mare căutare pe internet. Astfel, trimit cu ușurință e-mailuri către toate colțurile țării, mesaje care conțin fie un anunț important din partea unei bănci cunoscute, fie o solicitare de înnoire a contului online. Aceste mesaje conțin link-uri, sau legături, către pagini web ce imită perfect paginile oricărei bănci cunoscute din România. Prin aceste pagini, hackerii solicită celor care fac greșeala de a le accesa, mai multe informații de tip confidențial, cum ar fi codul PIN sau numărul cardului, informații pe care o bancă nu le-ar solicita niciodată. Totuși, destul de mulți cad în plasă și trimit datele exact în mâinile hoților, trezindu-se apoi cu contul gol.
Ține-ți banii în cont!
Cum să te ferești de fenomenul phishing?
În primul rând, nicio bancă din lume nu îți va cere date cu caracter confidențial, cum ar fi codul PIN sau numărul cardului. Așa că primul sfat ar fi să nu dați sub nicio formă aceste date, nimănui. Dacă vi se cer, fiți siguri că ceva e suspect.
Accesați site-urile bancare direct de la tastatură, nu folosiți link-uri. Astfel veți fi siguri că site-ul chiar este al băncii respective. Paginile web ale hackerilor le imită la perfecție pe cele originale.
Nu salvați datele contului într-un fișier, în calculator. Dacă sunteți conectat la internet, oricând fiși