A renunţat la pasiunea de o viaţă, piscicultura, pentru a-şi descoperi în cele din urmă adevărata vocaţie: îngrijirea necuvântătoarelor.
Deşi provine dintr-o familie de artişti, Geta Stan este unul din cei trei muzeografi care zilnic au grijă de Microrezervaţia din cadrul Delfinariului Constanţa şi care cunoaşte fiecare pasăre şi animal de pe cele şase hectare ale rezervaţiei.
Geta Stan ajunge la Delfinariu în fiecare dimineaţă, cu câteva minute înainte de a-şi începe programul şi pleacă după ce s-a asigurat că toate grupurile de turişti au făcut turul complet al microrezervaţiei şi au învăţat cât mai multe lucruri despre păsările şi animalele care trăiesc aici.
„Trebuie să avem grijă şi să le explicăm ce au voie să facă şi ce le este interzis. Cel mai greu este cu oamenii care nu înţeleg că nu au voie să hrănească animalele. Unii refuză să înţeleagă că este periculos şi că un cerb carpatin sau o căprioară pot muri dacă le dai să mănânce cartofi prăjiţi sau hamburger, când ele sunt rumegătoare“, explică muzeograful. Cei care vor totuşi să hrănească poneii sau lebedele situate pe lac o pot face doar după ce vor arăta muzeografilor mâncarea adusă de acasă.
„Şi animalele se bucură atunci când sunt hrănite. Pentru că trăiesc în captivitate ele se obişnuiesc cu oamenii şi vin să mănânce din mâna lor. Merele sau morcovii sunt foarte indicaţi pentru asta“, susţine doamna Geta. O soluţie ar putea fi pungile cu hrană specială pentru animale, care să fie comercializate şi care ar putea duce şi la o creştere a veniturilor pentru Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.
Vrea să iasă la pensie de la Delfinariu
Geta Stan şi-a început cariera la Microrezervaţie în urmă cu aproape 10 ani, după ce a renunţat la piscicultură, facultate pe care a terminat-o în Galaţi. S-a angajat pe 3 iulie 2000 şi i-a plăcut a