După ce au muncit pământul, ţăranii argeşeni vin la Piteşti ca să-şi vândă recolta. De cele mai multe ori abia pot să-şi scoată banii investiţi în recoltă.
Sezonul pepenilor este în plină desfăşurare. Producătorii sau simpli comercianţi îşi aduc marfa la oraş pentru a vinde cât mai mult din recolta anuală. Cultivarea pepenilor nu e treabă uşoară şi nici ieftină. Începând cu luna iunie, comercianţii de pepeni şi-au aşezat tarabele în locurile puse la dispoziţie de municipalitate. Unii au loc în pieţe, iar alţii în zona Craioveni şi Nord, la Fabrica de Bere. Oferta e mare, cererea însă scade pe zi ce trece.
Tradiţia cultivării pepenilor
Unele dintre localităţile argrşene sunt recunoscute pentru culturile de pepeni. Acolo unde terenul este favorabil, semi-nisipos, oamenii cultivă pepeni de zeci de ani. Dorin Stoican, producător din Deduleni, se ocupă de aşa ceva de cel puţin 15 ani. Are trei hectare de teren cultivate. Atunci când nu plouă suficient, este nevoie şi de irigaţii. „Investiţia este cam de 10.000 de lei la hectar şi scoate cam 15.000 de lei, în anii buni. Depinde şi cum se vinde”, spune producătorul. În funcţie de an, recolta poate fi de 20-25 de tone pe hectar, iar în perioadele foarte bune ajunge şi la 50 de tone. „Cam de la 1 iunie începe recoltatul şi tot cam de atunci vin la Piteşti să-i vând”, declară Dorin Stoican.
Maraton de dormit în stradă
Comercianţii îşi aduc marfa chiar pe marginea trotuarului în anumite zone din Piteşti care sunt închiriate de Primărie la preţul de 1 leu metrul pătrat pe zi. În total, se adună cam 600 de lei chirie pentru două luni cât au ce vinde.
Şi marfa trebuie păzită aşa că un om trebuie să rămână şi peste noapte şi să doarmă lângă rezultatul muncii lor. Oamenii plătesc şi pentru toaleta ecologică montată în apropiere. Este obligatoriu, pentru că altfel nu primesc autorizaţi