Un număr de 1,53 de milioane de locuinţe din Statele Unite au făcut obiectul unor procese de executare silită în prima jumătate a acestui an, anunţă CNN.
Numărul caselor pentru care băncile au emis înştiinţări privind ratele restante sau scoaterea lor la licitaţie a crescut în primul semestru din 2009 cu 9%, comparativ cu ultimul semestru din 2008, şi cu 15% faţă de intervalul similar din anul precedent.
Recesiunea care afectează economia SUA a condus la creşterea ratei şomajului, astfel că persoanele care au luat credite se află în imposibilitatea de a-şi achita ratele scadente. Totodată, preţul proprietăţilor s-a redus substanţial, astfel că nici vânzarea lor nu este o soluţie.
Casa de doi bani, credit de milioane
Proprietarii care s-au îndatorat pe ani de zile la bănci de văd puşi în situaţia de a datora instituţiei de creditare mai mullţi bani decât face casa pe care o deţin. În acest context, mulţi dintre ei sunt mai înclinaţi să renunţa la plata ratelor decât să plătească mai mult decât valorează casa.
Potrivit unor studii recente, debitorii americani tind să renunţe la plata creditului ipotecar în momentul în care valoarea proprietăţii scade cu 15%. Numeroşi debitori încearcă să obţină recalcularea ratelor. Procesul durează însă destul de mult, în vreme ce restanţele se acumulează.