» In acest an, Constanta a trecut pe lista judetelor-pilot in care subiectele au fost realizate pe plan local, si nu de catre Ministerul Educatiei, cum era pana acum. Aceasta predare de stafeta a fost indelung comentata, multe voci sustinand ca prin organizarea concursului la nivel local s-ar incuraja coruptia.
Cei aproximativ 700 de candidati care s-au inscris la centrul de examen organizat la Colegiul National "Mihai Eminescu" au intrat in salile de clasa la ora 8.50. Unii relaxati, altii stresati de evaluarea care urma sa inceapa la ora 10.00. La "Mihai Eminescu" au intrat in competitie biologia, chimia, matematica, informatica, fizica, limbile staine si profesorii documentaristi. La o sueta in fata centrului, inainte de intrarea in examen, parerile erau impartite. "Este mai bine ca subiectele sunt facute pe plan local pentru ca, cel putin la metodica, inspectorii scolari si metodistii stiu mai bine realitatea de aici. Oricum sunt stresata pentru ca trebuie sa dau acest concurs in fiecare an", ne-a spus o profesoara de fizica, care va avea de ales, daca va lua cel putin 7, unul dintre cele patru posturi vacante din judet.
Alina Onea, profesoara de engleza, a dat pentru a saptea oara examenul si acum se bate cu colegele ei pentru noua posturi titularizabile, toate insa in judet. Aceeasi situatie este la matematica si la unele limbi straine. "Am luat titularizarea cu 9,45 acum trei ani, insa nu erau posturi si am suplinit. Acum sunt trei posturi pentru germana in oras si suntem 12 candidati", a precizat Roxana Datcu. Daniel Iancu, profesor de matematica, a intrat in examen cu speranta de a face o lucrare onorabila, chiar daca nu sunt posturi titularizabile la aceasta disciplina decat la distante foarte mari de locul natal. Pe de alta parte, multi dascali se tem ca nu cumva putinele posturi titularizabile sa fie deja cumparate. "Sper ca l