În premieră, în ţara noastră s-a înfiinţat Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni. Iniţiativa acestui institut aparţine profesorului doctor Irinel Popescu.
Jurnalul Naţional: Ce reprezintă înfiinţarea acestui institut?
Irinel Popescu: Înfiinţarea Institutului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni reprezintă un moment important în evoluţia specialităţilor pe care le va cuprinde: gastroenterologia şi hepatologia, oncologia digestivă, chirurgia generală, chirurgia oncologică digestivă şi, desigur, nu în ultimul rând, transplantul hepatic.
De altfel, dincolo de aceste specialităţi, cred că mai important este modul în care vor fi priviţi şi trataţi bolnavii cu afecţiuni digestive. În prezent, este din ce în ce mai greu de făcut o separare a componentei medicale a diagnosticului şi tratamentului de cea chirurgicală.
Ce posibilităţi suplimentare va oferi pacienţilor?
În institutul nou-creat vor exista posibilităţi de diagnostic şi tratament integrat pentru mai multe tipuri de afecţiuni, dintre care cele principale vor fi:
- Cancerele digestive: în afara celor hepatice, cancere de esofag, stomac, intestin subţire şi gros, pancreas, căi biliare
- Afecţiunile hepatice cronice, ciroze, boli autoimune, tumori benigne şi maligne etc.
- Insuficienţa hepatică acută, pentru care dorim să înfiinţăm o unitate de terapie intensivă specială.
În afara acestora, vor fi însă diagnosticate şi tratate multe alte afecţiuni, cum ar fi: bolile inflamatorii intestinale, pancreatita cronică, afecţiunile benigne ale căilor biliare, rectocolita ulcerohemoragică, polipoza rectocolonică etc. Institutul va dispune de întreaga gamă a procedeelor de diagnostic şi tratament în aceste afecţiuni, ceea ce credem că va îmbunătăţi considerabil prognosticul bolnavilor.