Demisia Monicăi Iacob Ridzi din fruntea MTS nu rezolvă problema imunităţii sale parlamentare. Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale foştii miniştri au acelaşi statut cu cei în funcţie, iar dacă sunt şi parlamentari, cum e cazul lui Ridzi, pentru urmărirea lor penală este necesar avizul Camerei din care fac parte. Până la acest aviz, procedurile parlamentare sunt complicate.
Pe 27 iulie, plenul va trimite dosarul său la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care va lua de la zero subiectul Monica Iacob Ridzi şi va reface, practic, munca desfăşurată de comisia de anchetă. Deputaţii jurişti vor studia toate documentele aflate la dosar şi vor face audieri dacă este cazul, afirmă preşedintele comisiei Daniel Buda (PDL). Este posibil ca la audieri să fie chemate şi persoane care nu fost la comisia de anchetă.
Buda a justificat această procedură prin faptul că membrii Comisiei juridice vor întocmi propriul raport prin care vor cere sau nu plenului aprobarea începerii urmăririi penale. „Comisia va face o analiză proprie a întregului caz şi vom face tot ceea ce este necesar pentru întocmirea raportului propriu care poate avea concluzii diferite de cele ale comisiei de anchetă”, a spus Buda. Cum deputaţii au hotărât să meargă în paralel cu dosarele „Ridzi” şi „Tăriceanu”, ambele analizate la Comisia juridică, reluarea procedurilor s-ar putea dovedi un proces de durată.
Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei, data sesiunii extraordinare, în care se va discuta ridicarea imunităţii, este legată de finalizarea raportului Comisiei juridice.
CONSECINŢE
Tolontan, interzis în propriul trust
Jurnalistul Cătălin Tolontan a devenit, după demisia Monicăi Iacob Ridzi, indezirabil în propriul trust. Ieri, Tolontan a afirmat pe blogul său că există o indicaţie clară să nu mai apară la un anumit po