Criza gazului rusesc obligă UE să îşi reconsidere politica energetică. Executivul Uniunii a prezentat astăzi noile reguli de securitate energetică, elaborate ca urmare a blocării livrărilor de gaze în luna ianuarie a acestui an, din cauza divergenţelor apărute între Rusia şi Ucraina, potrivit Reuters. În situaţia în care disensiunile dintre Moscova şi Kiev vor afecta din nou alimentarea cu gaz, statele membre trebuie să se sprijine unele pe celelalte, prin asigurarea circulaţiei transfrontaliere a gazelor. Noile reguli de securitate energetică elaborate îi dau mână liberă Comisiei Europene să declare stare de "urgenţă comunitară", în cazul în care importurile de gaze ale Uniunii se vor reduce cu peste 10%. Măsura poate fi aplicată şi dacă un stat membru intră într-o criză de acest tip. Regulile de securitate ajung în PE Conform noilor reglementări ale Comisiei Europene, ţările membre trebuie să redacteze planuri pentru diversificarea reţelelor şi reacţie la situaţiile de urgenţă, termenul limită fiind stabilit pentru finele lunii septembrie 2010.
Totodată, până în martie 2014, statele UE, deci şi România, trebuie să îşi diversifice suficient infrastructura, pentru a face faţă problemelor celui mai mare furnizor de gaze, în cazul ]n care timp de 60 de zile se vor înregistra temperaturi extrem de scăzute.
Pentru a dobândi caracter de obligativitate, noile norme trebuie ratificate de legislativul comunitar şi de statele membre.
Gazul rusesc acoperă un sfert din necesarul de consum al statelor membre ale UE. Pentru a fi livrat către consumatorii europeni, 80% din gazul rusesc tranzitează teritoriul ucrainean.