Clujul a adunat, în cadrul unei tabere de vară, 24 de studenţi politehnişti din toată Europa. Vedetele culinare ale petrecerii româneşti organizată pentru studenţi au fost sarmalele, mămăliga cu brânză, ţuica şi smântâna. Organizaţia studenţească „Best” a adunat la Cluj-Napoca, în cadrul unui curs de vară, 24 de studenţi politehnişti din 16 ţări din Europa. Pe lângă cursurile susţinute de profesori de la Universitatea Tehnică din Cluj, aceştia participă la programe sociale.
Sarmalele şi mămăliga, vedetele serii
Seara de ieri a fost dedicată unei petreceri cu specific românesc, în care li s-au pregătit papanaşi, slănină cu ceapă, tocăniţă de cartofi cu costiţă afumată, vinuri sau ţuică românească.
Aceştia au savurat din plin preparatele, vedetele culinare ale serii fiind de departe mămăliga cu brânză şi slănină, sarmalele şi smântâna. Indiferent de ce au degustat, însă, cele aproximativ 20 de feluri de mâncare au fost consumate în nici 30 de minute, semn că distracţia a putut să înceapă. Organizatorii au fost îmbrăcaţi în costumele populare şi i-au învăţat pe aceştia câţiva paşi de dans românesc.
Spirite încinse
Melodia care a încins atmosfera pentru studenţii din Danemarca, Grecia, Serbia etc. a fost celebra „Puşca şi cureaua lată”.
„Mi-a plăcut mult ritmicitatea piesei, e frumoasă muzica de aici, dar de departe sarmalele m-au dat pe spate. România nu are o imagine pozitivă la noi în ţară, dar am văzut cu ochii mei că e o ţară cu oameni interesanţi şi ospitalieri”, a declarat Francesco Tonoli, un student din Italia.
Participanţii vor trebui să pregătească până vineri, atunci când va avea loc gala taberei de vară, şase roboţi din lego, care vor trebui să fie coordonaţi printr-un labirint, să atingă anumite puncte sau să demonstreze că au capacitatea de a deveni luptători de sumo.