Iarmaroacele din Craiova şi Vâlcea sunt tot mai des vizitate de localnici dornici să se „înnoiască“ cu ceva vechituri. Oamenii sunt atraşi de preţurile mici, tocmai potrivite pe timp de criză, şi nu se uită că, de cele mai multe ori, produsele sunt aşezate pe jos, în condiţii improprii. Lume multă se strânge zilnic la intrarea în Târgul Romaneşti de la marginea Craiovei. În Romaneşti, oltenii pot achiziţiona orice, de la rochii de mireasă, la monezi, medalii sau telefoane uzate.
Târgul este vizitat de cumpărători din Craiova dar şi Târgu-Jiu, Severin, şi chiar din Bucureşti. Nimeni nu pleacă cu sacoşa goală.
Marcela Başcoveanu (53 de ani), este veterană în negoţul cu fuste şi rochii ţigăneşti, dar ne spune că acestea sunt solicitate şi de românce: „Nu doar astea mai negricioase poartă fuste ca la spanioli, ci şi rumâncele. Vin să cumpere multe cucoane din Bucureşti şi Târgu-Jiu”.
Pe o altă tarabă, Grosila Gearmănu (45 de ani) a întins cercei de toate mărimile, brăţări cu 10 lei bucata, ceasuri la 10 lei şi lănţişoare, cu 0,5 lei, negociabil. Negustoreasa spune că obiectele sunt aduse din Italia şi Spania: „Îmi e ruşine să ştie lumea ce fac acum, că înainte eram şi eu cineva, munceam la o întreprindere. Acum am sărăcit de tot”.
Ludmila Smarandache
(34 de ani), îşi face de zor reclamă la îmbrăcămintea second-hand, pe care o vinde la kilogram. „Uite, dacă mai alegi ceva din ce vezi aici, îţi dau pantalonii ăştia cu cinci bani, că-mi eşti dragă”, ne îmbie precupeaţa care are de vânzare şi lenjerie intimă, cu 1 leu bucata.
Inspectorii de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj spun că găsesc nereguli la fiecare control pe care îl fac în târg.
„De cele mai multe ori, marfa este depozitată direct pe pământ, iar comercianţii nu pot prezenta actele de p