Numarul de participanti in sistemul de pensii private facultative (Pilonul III) a crescut cu aproape 19.000 in primele sase luni ale anului, in pofida contextului economic dificil, marcat de somaj si evolutii negative ale mediului de afaceri. Activele nete administrate de fondurile facultative s-au majorat in ultimul an de 3,5 ori, ajungand la 140 de milioane de lei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Evolutia sistemului, chiar daca mai lenta decat cea anticipata de administratori anii trecuti, "nu ne surprinde, date fiind conditiile actuale", spune Crinu Andanut, presedintele APAPR.
In Pilonul III, cele mai multe vanzari noi se inregistreaza pe segmentul de retail, cele de pe segmentul corporativ fiind in ultima perioada semnificativ mai reduse. In plus, o parte dintre angajatorii care au ales in trecut sa plateasca o pensie facultativa angajatilor, sunt acum in imposibilitatea de a mai continua contributiile, potrivit lui Andanut. O modificare a legislatiei din octombrie 2008 permite angajatilor sa contribuie singuri la fondurile de pensii facultative. In luna mai, 32% din totalul participantilor la Pilonul III si-au platit singuri contributiile (fata de 29% in septembrie 2008), iar 13% dintre participanti au contribuit impreuna cu angajatorii lor, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pe de alta parte, "clientul de retail este mai volatil, numarul participantilor care renunta sa mai plateasca fiind mai ridicat in acest segment", a declarat Mihai Bobocea, secretarul general al APAPR.
Expunerile mai ridicate pe actiuni pastrate de fondurile facultative in 2008, cand piata de capital s-a prabusit, precum si activele mai mici ce nu au permis intotdeauna o diversificare si investire optima, in special in prima jumatate a anului trecut, fac ca ran