Începeţi prin a vă schimba alimentaţia, continuaţi prin a reduce stresul şi, nu în ultimul rând, alegeţi o cremă potrivită tenului. Sursa: NorthFoto
Modul în care trăiţi influenţează apariţia şi vindecarea acneei. Din nefericire, medicii nu găsesc întotdeauna timp să le explice pacienţilor importanţa acestei abordări. De aceea, e esenţial ca pacientul să se informeze, să fie atent la reacţia pielii la tratament şi să păstreze legătura cu medicul dermatolog.
Evitaţi dulciurile şi grăsimile
Nu este o legendă faptul că persoanele care consumă multe fructe şi legume sunt mai puţin afectate de acnee. În schimb, dulciurile şi grăsimile duc la “răbufnirea” acneei. S-au făcut studii asupra populaţiilor cu un stil de viaţă tradiţionalist care au trecut la o dietă tip “fast-food” şi s-a observat că numărul persoanelor afectate de această boală a crescut odată cu schimbarea alimentaţiei.
Dulciurile concentrate cresc nivelul de insulină. Insulina stimulează producţia de testosteron, care agravează acneea. O dietă săracă în dulciuri concentrate, combinată cu exerciţii fizice, ţine nivelul insulinei sub control.
Apariţia acneei a fost pusă în legătură cu deficitele de zinc, omega 3, omega 6, precum şi de antioxidanţi ca vitaminele A şi E. Femeilor li se recomandă să consume peşte (omega 3), cereale integrale (fibre) şi alimente pe bază de soia, aceste alimente având printre efectele sănătoase şi scăderea nivelului de testosteron. Alte alimente care ameliorează acneea sunt fructele de pădure, nucile, urzicile şi ceaiul verde.
Afecţiunile intestinale sunt alt factor agravant al acneei. Dermatologii recomandă consumarea unui iaurt zilnic. Acesta ameliorează acneea indirect, prin regularizarea activităţii sistemului digestiv, şi direct, prin acţiune asupra pielii.
Când suntem stresaţi, mâncăm