Autorităţile locale din Moldova riscă amenzi usturătoare pentru că nu au reuşit să-şi închidă gropile de gunoi.
Deşeurile Moldovei riscă să rămână neacoperite. Normele impuse de Uniunea Europeană privind acoperirea gropilor de gunoi până astăzi nu vor putea fi respectate de toate autorităţile locale din nord-estul ţării. O parte din primari susţin că nu au fondurile necesare pentru transportul gunoiului către depozite autorizate, iar o altă parte este nevoită să ducă deşeurile la zeci de kilometri distanţă.
La Vaslui nu există
niciun depozit autorizat
Cele mai mari probleme par să fie întâmpinate de autorităţile din judeţul Vaslui. Până în prezent, din cele 86 de gropi de gunoi, niciuna nu este ecologică. Practic, de astăzi operatorii vor trebui să transporte deşeurile la gropile autorizate din judeţele Neamţ şi Galaţi. Singura soluţie ar fi amenajarea unui depozit ecologic, evaluat la 30 de milioane de euro, în comuna Roşieşti, dar care este în stadiul de proiect la Consiliul Judeţean Vaslui. La nivelul judeţului Iaşi, doar o treime din edili au anunţat că au sistat depozitarea deşeurilor în locuri neautorizate.
În judeţ, un singur depozit, cel de la Târgu Frumos, poate rămâne deschis până în 2012, toate celelalte trebuiau închise până astăzi, inclusiv cel de la Tomeşti, care deserveşte municipiul Iaşi. În comuna Ţuţora, de anul trecut s-au început lucrări de construcţie la un nou depozit ecologic, iar de ieri s-a deschis prima celulă. „Este o punere în funcţiune parţială a depozitului ecologic”, a anunţat Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului. Valoarea lucrărilor la noul depozit este de peste 20 de milioane de euro.
Edilii suceveni nu au bani
Autorităţile din judeţul Suceava spun că nu au banii necesari pentru lucrări. „Transportul gunoiului presupune un cost mai ridicat, iar în situaţia actuală, când avem