Un consortiu de banci imprumuta statul cu banii obtinuti din eliberarea rezervelor minime in valuta de la BNR.
Ministerul Finantelor ar putea oferi o dobanda de 5% pe an in euro bancilor care vor participa la finantarea de pana la un miliard de euro care ar urma sa fie aranjata in circa doua saptamani pe structura unui "club loan", afirma surse bancare.
Practic, pretul ar reprezenta suma dintre rata de referinta EURIBOR, in jur de 1%, plus nivelul CDS-urilor (costul asigurarii riscului impotriva unui default al Romaniei), care a urcat saptamana trecuta la aproape 4 puncte procentuale pe fondul unui nou episod de inrautatire a perceptiei de risc asupra Romaniei. Ministerul Finantelor are nevoie de acesti bani pentru a sustine efortul reducerii restantelor la rambursarea de TVA.
Printr-o asemenea operatiune, Finantele vor absorbi o parte din cele peste doua miliarde de euro devenite disponibile dupa ce BNR a redus de doua ori rezervele minime obligatorii (RMO) ale bancilor (a doua intra in vigoare pe 24 iulie). Prin schimbarea in lei a imprumutului in euro atras de Finante, BNR ar urma apoi sa recupereze din rezerva valutara pierduta prin relaxarea RMO.
Varianta de finantare prin "club loan" - mai flexibila si mai simpla decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri - ar putea fi activata de mai multe ori pe parcursul anului, in functie de necesitatile Finantelor, care sunt in crestere din cauza scaderii rapide a veniturilor bugetare. De vinerea trecuta, Trezoreria statului intra zilnic pe piata pentru a face rost de lichiditati.
Pe de alta parte, Finantele pastreaza deschisa optiunea lansarii de eurobonduri, posibila in septembrie cand se incheie perioada de vacanta.
In contextul restrangerii masive a creditarii, bancile mari au cerut si in discutiile cu FMI de la Bruxelles crearea unui mecanism pentru ca