"Democratia matura" din Rusia, propovaduita de Vladimir Putin in urma cu ceva timp, a mai produs o crima: activista pentru drepturile omului din Cecenia. Natalia Estemirova este cea mai recenta victima a unui regim paradoxal in manifestari si ambitii.
Democratia, un regim la care Rusia pretinde sus si tare ca aspira - ba chiar ca l-a si implementat cu succes- se defineste, printre altele, printr-o toleranta ridicata fata de critici, spre deosebire de regimurile totalitare, care zdrobesc cu brutalitate orice urma de nemultumire si protest.
Cum se explica atunci ca asa-zisa democratie rusa nu tolereaza voci precum cele ale Estemirovei (sau Politkovskaiei, prietena sa, sau atator altora), ci le "trateaza" rapid cu cateva gloante in cap? Ca sa nu mai spunem ca aceste crime, care oripileaza opinia publica internationala, raman mereu cu autor necunoscut, in pofida "eforturilor" autoritatilor.
Toti cei care merg impotriva curentului, alegand sa fie o voce singura intr-o mare de cetateni cu capul plecat, au prostul obicei sa dispara, mai devreme sau mai tarziu, din calea Kremlinului.
Moartea lor este in general violenta: rapiti, torturati, impuscati sau injunghiati, regimul nici macar nu se sfieste sa deghizeze aceste episoade in forme mai "acceptabile", inscenand vreun jaf sau vreo razbunare pasionala.
Regimul "democratic" din Rusia nu se incurca in scenarii. Moartea disidentilor, fie ei jurnalisti, activisti, politicieni sau oameni de afaceri, trebuie sa fie clara- un avertisment pentru toti cei care ar avea pofta "sa faca ca ei".
Doar anul acesta, inca doi importanti activisti, avocatul pentru drepturile omului Stanislav Markelov si jurnalista Anastasia Baburova, au fost impuscati mortal, in miezul zilei, in Moscova. Evident, criminalii sunt de negasit - asa cum vor fi, probabil, si in cazul Estemirov