Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari BAC Investment, spune ca abia in momentul in care vom vedea primele falimente sonore in economie, iar pierderile sistemului bancar vor ajunge la sute de milioane de euro se va putea vorbi de revenire economica.
„In prezent exista un procent mult mai important decat se declara in mod oficial de credite neperformante. Aceasta masa reprezinta un cancer care impiedica sistemul bancar sa se comporte normal, adica sa imprumute", afirma Paun intr-un interviu acordat ZF.
In momentul in care o banca are un nivel ridicat al creditelor neperformante nu este dispusa sa-si asume noi riscuri, adica sa ofere noi imprumuturi. Numai in momentul in care se face curatenie in sistemul bancar, cu multa „durere", explica Paun, se va putea vorbi despre relansarea acestuia.
„Romania este impanzita cu foarte multe banci zombie, adica banci care nu se comporta ca banci si care sunt mai degraba intr-o faza de expectativa. Fac pasi mici si incearca sa ascunda creditele neperformante sub covor. O parte din aceasta realitate se datoreaza faptului ca sistemul bancar nu percepe aceste credite neperformante ca fiind pierderi", mai spune Paun.
Bancile au avut pierderi de 54 de milioane de euro pe primele cinci luni, in conditiile costului cu provizioanele impuse de creditele neperformante. In primele cinci luni ale anului trecut, cand criza nu isi facuse simtita prezenta in Romania, sistemul bancar avea un profit de 438 mil. euro. La nivelul intregului an 2008, bancile au raportat in total profituri de 1,27 miliarde de euro.
Urmeaza perioada marilor falimente
„50 de milioane de euro reprezinta un credit neperformant. Atunci cand acestea vor ajunge la cateva sute de milioane de euro, abia atunci vom incepe sa procesam criza. Atata timp cat avem pierderi de 50 de mi