Din informatiile primite pana in prezent de la banci, despre conditiile de accesare a programului Prima Casa, se observa ca unele venituri minime acceptate sunt foarte mici, spre exemplu 450 lei (Intesa Sanpaolo Bank), 300 euro (Piraeus Bank). Clientii, asa cum au anuntat autoritatile, ar trebui sa fie "cei care pana acum nu au putut sa-si cumpere o locuinta". Pana aici totul e clar. Pentru acelasi program, bancile au anuntat ca accepta grade de indatorare de peste 60%. Uitandu-ne la categoria de clienti si la veniturile acestora, intrebarea care se ridica este: cum va evolua riscul de neplata a ratelor? Indatorarea clientilor nu este cumva prea mare, daca ne gandim ca garantiile sunt platite din bani publici?
Sorin Mititelu, director retail BCR a comentat pentru HotNews.ro: "Programul se adreseaza celor cu venituri medii. Nu uitati ca BNR are posibilitatea de a interveni, daca considera necesar, daca exista vreo temere". Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a comentat intrebarea printr-o singura metafora: "Diavolul sta in detalii".
Intentia anuntata de Guvern, ca Prima Casa este in primul rand un program social, a fost sustinuta prin ofertele facute de catre banci: venituri minime solicitate mici, grad de indatorare mare. Totusi, brokerii de credite considera ca programul nu a fost bine explicat pentru cetateni. Anca Bidian, directorul societatii de brokeraj Kiwi Finance, a declarat ca "oamenii au inteles ca trebuie sa se incrie undeva pe o lista, sa stea la coada pentru ceva". Potrivit acesteia, Kiwi Finance a primit solicitari inclusiv de la pensionari, someri sau persoane care au abandonat plata ratelor pentru alte credite.
Desigur, acestia nu sunt eligibili. Cei care sunt eligibili, pentru care firma de brokeraj a intocmit dosare, sunt tineri cu varsta intre 27-35 de ani, si casatoriti si necasatoriti, cu venituri, in medie