Cand ne simtim tristi si deznadajduiti se spune ca un bun remediu ar fi sa spunem o rugaciune in gand. Dar, potrivit unui nou studiu publicat in revista "Psychological Science", specialistii sustin ca un efect extrem de benefic impotriva acestor stari este si... numaratul banilor, fie ca este vorba de bancnote sau monezi. Studiul, realizat de o echipa internationala de psihologi - Xinyue Zhou de la Sun Yat-Sen University, Kathleen D. Vohs, de la University of Minnesota si Roy F. Baumeister de la Florida State University – si-a propus sa investigheze impactul psihologic, fizic si social al banilor.
Pentru acest demers stiintific, cercetatorii le-au cerut unui grup de voluntari sa numere 80 de bancnote de 100 de dolari si unui alt grup 80 de hartii goale. Dupa acest exercitiu, participantii la studiu au fost invitati sa joace in retea pe calculator jocul cu mingi Cyperball. Prin simularea unui numar diferentiat de lovituri de minge, expertii au vrut sa testeze gradul de socializare al persoanelor implicate in studiu. Astfel, grupul celor care au numar bani si nu hartii albe se pare ca au dovedit o implicare mai mare in joc si in relationarea cu coechipierii.
Intr-un alt experiment, oamenii de stiinta le-au cerut participantilor sa-si introduca degetele intr-un vas cu apa calda timp de 30 de secunde, dupa ce au numar bani sau hartii goale. In mod surprinzator, cei care au numarat bancnote au prezentat o reactivitate mai scazuta la atingerea apei fierbinti si un grad mai mic de durere decat cei care au numarat coli simple de hartie. In plus, cercetatorii au descoperit ca cei care au numarat bani s-au autocaracterizat mult mai puternici si influenti.
Concluzia specialistilor? "Ideea de a detine bani are un puternic impact emotional, conferind un nivel ridicat de robustete si putere mentala, care are ca efect anularea reactiilor de excluzi