Pe fondul unei curse aprige dupa recuperarea creantelor exista multe firme cu cifre de afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de lei a caror insolventa este ceruta chiar de stat, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala.
Printre firmele la care ANAF a cerut insolventa se numara firma de transport Vlase Impex din Slobozia, cu afaceri de 253 mil. lei in 2007, si Beyler din Galati, cu o cifra de afaceri 59,6 mil. lei, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Finante. Contactate, cele doua firme nu au dorit sa comenteze actiunea ANAF.
Cum au ajuns aceste companii in insolventa? „Exista o ordine de prioritati pe baza careia ANAF cere declansarea procedurii de faliment, iar in cele mai multe cazuri datoriile provin din impozite si din taxa pe valoarea adaugata (TVA)", spune Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii. „ANAF are aceeasi calitate ca un creditor obisnuit. Dar in acest caz debitul este foarte mare si implicit presiunea asupra judecatorului este foarte mare", a precizat Gutiu.
De ce nu cer reesalonarea?
Firmele cu datorii la stat au posibilitatea de a evita declansarea procedurii de insolventa in conditiile in care regulile prin care autoritatile se raporteaza la aceste companii s-au modificat in ultima perioada.
Firmele au posibilitatea sa solicite reesalonarea datoriilor, dar in acest caz ANAF cere anumite garantii pentru a se asigura ca acestea pot efectua platile la data reesalonata", a mai declarat Gutiu, adaugand ca „exista un anumit grad de flexibilitate, in ultimii ani statul ajungand sa aiba o abordare mult mai comerciala fata de datornici".
Specialistii spun ca din practica nu pot identifica un tipar care sa indice daca firmele dintr-un sector sau altul sunt mai predispuse la insolventa. Totusi acestia spun ca studiile indica o crestere ma