Activele BCR Monetar, fondul monetar administrat de Erste Asset Management, au depasit nivelul de 100 de milioane de euro la sfarsitul saptamanii trecute, fiind pentru prima data cand un fond mutual local atinge acest nivel.
De asemenea, numarul de investitori in fond a depasit 20.000, fiind pentru prima data de la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), in 2002, cand un fond mutual atrage un numar atat de mare de investitori.
Fondul, care investeste preponderent in depozite bancare, a inregistrat in ultimele 12 luni (1 iulie 2008 - 30 iunie 2009) cel mai mare randament din categoria sa, de 15,5%, fiind depasit la nivelul pietei doar de fondul de obligatiuni AI Orizont, administrat de Aviva Investors, cu un castig de 18,5%.
Fondurile monetare au fost vedetele pietei in primul semestru al acestui an, atragand intrari nete de peste 600 mil. lei (142 mil. euro), in conditiile in care investitorii au cautat plasamente cu risc scazut si au cautat sa profite de dobanzile ridicate oferite de banci la depozite. Fondurile monetare, care sunt gestionate de societati de administrare apartinand unor grupuri bancare, pot obtine cu usurinta dobanzi mai bune decat cele oferite de banci persoanelor fizice.
Specialistii din piata apreciaza insa ca investitorii vor deveni mai interesati in perioada urmatoare de fondurile mai riscante, cu un orizont de investitie mai lung, de 2-3 ani, cum sunt cele de obligatiuni si cele care investesc pe Bursa, in conditiile in care dobanzile au inceput sa scada.
"In Europa Occidentala incepe, in pietele cele mai mari, sa revina increderea in investitiile cu un orizont mai lung (fonduri de actiuni si obligatiuni), in special pe componenta de retail. Raman la prognoza mea ca in al doilea semestru al anului in curs vom vedea o evolutie importanta a vanzarilor nete pe segmentul fondurilor de obligatiuni si la