Gunoiul nu mai merge decât la gropile ecologice de la Aninoasa şi Titu. Sistemul integrat de colectare, sortare şi tratare a deşeurilor va funcţiona însă peste aproximativ două luni, când se preconizează că vor fi desemnaţi noii operatori de salubritate prin licitaţie. Gunoiul din întreg judeţul Dâmboviţa este depozitat la cele două gropi ecologice de la Aninoasa şi Titu. Conform deciziei Guvernului, toate gropile neconforme din judeţul Dâmboviţa trebuie închise, de astăzi.
Măsura se aplică pentru depozitele de gunoi rurale, pentru că cele orăşeneşti din judeţ au fost deja închise, la 1 ianuarie. Resturile menajere din Târgovişte au fost depozitate, de la începutul anului, la groapa de gunoi de la Şotânga. De astăzi, însă gunoiul va merge doar la Aninoasa.
“Noi colectăm gunoiul şi îl transportăm, de astăzi, până la baza celulei de la Aninoasa. Până acum, îl duceam la Şotânga”, a declarat Dănuţ Badea, director Eco Sal, unul dintre operatorii de salubritate din municipiul reşedinţă de judeţ.
Amenzi de sute de milioane
Operatorii de salubritate sau primăriile care nu se conformează riscă amenzi de sute de milioane de lei vechi. Garda de Mediu avertizează că le va lăsa timp primăriilor să se conformeze câteva zile, dar de luni vor porni în control şi toţi cei care nu se conformează vor fi amendaţi.
“De luni, pornim în controale. 16 iulie înseamnă ziua 0 pentru judeţul Dâmboviţa. Adică, depozitarea gunoiului este interzisă în toate gropile neconforme. Cei care mai depozitează aici vor primi amendă între 100 şi 200 de milioane de lei”, a declarat Mihail Drugă, director la Garda de Mediu Dâmboviţa.
O primărie a primit deja o amendă similară, în urmă cu aproape două săptămâni. Este vorba de primăria Mătăsaru care a depozitat gunoiul într-o groapă închisă şi curăţată prin programul ISPA. @N