» Pe pietele de capital i se spune "dead cat bounce" – "spasmul pisicii moarte" –, alteori "bull trap" – "capcana taurilor". Oricum s-ar numi, situatia poate fi descrisa cam asa: pe o piata in scadere, preturile revin, la un moment dat, pentru o scurta perioada de timp, lasandu-le investitorilor senzatia ca se instaleaza din nou trendul crescator. De fapt, revenirea nu are consistenta, este alimentata de marii investitori si sprijinita PR-istic de vesti optimiste si prognoze promitatoare.
Unii dintre investitorii cei mici, dintre cei grabiti, speriati ca scapa cine stie ce oportunitate ori, pur si simplu, neexperimentati, se ingramadesc la cumparare precum fluturii intr-o lampa iesita din intuneric. Cei care stiu jocul descarca rapid, adica vand ce mai au de vandut si asteapta noul val de scaderi. Cam asta sta sa se petreaca acum pe piata imobiliara, cu sprijinul programului guvernamental "Prima Casa".
Daca prin aprilie-mai se puteau gasi in Bucuresti apartamente de doua camere spre 55.000 euro sau chiar sub, dupa semnarea bine pavoazata mediatic a primului contract de credit cu garantii guvernamentale, preturile au revenit peste 60.000 euro. Ba chiar spre 65.000 euro! Proprietarilor – neconvinsi, in prima faza, "ca dau astia drumul la bani" (cum se exprima un mic dezvoltator cu care am avut ocazia sa vorbesc recent) – le-a revenit zambetul pe fata. Cerand mai mult, proprietarii nu forteaza capacitatea de plata imediata si vizibila a cumparatorului, ci pe cea viitoare si gradul de indatorare. Intre avansul la 55.000 euro si cel pentru 65.000 euro, diferenta este de cateva sute. Se adauga, e adevarat, diferentele de la taxele aferente tranzactiei. Ce trebuie platit cu banii jos ramane insa in limite rezonabile si ar putea fi acoperit din mici economii personale sau ale familiei.
Totul pare deci mai simplu. Povara unei majorari de pret