Douasprezece mari companii europene, dintre care firmele germane Munich Re, Deutsche Bank, HSN Nordbank, MAW Zander si Schott Solar, au anuntat un plan gigantic pentru a investi 400 de miliarde de euro in urmatoarele cinci decenii in scopul folosirii soarelui Saharei ca sa alimenteze Europa de Vest. Este fezabil acest proiect imens?
"Consider ca este un proiect fezabil pe termen lung", a declarat pentru ZF Jean Constantinescu, analist si fost presedinte al Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.
"Ce mi se pare mai putin fezabil este ceea ce a facut Germania acasa. Germania da subventii de 2 miliarde de euro anual pentru 4 terawati/ora produsi de instalatiile solare. Daca se duc sa investeasca in Sahara, poate lucrurile se estompeaza, adica si-au facut expertiza in tara, iar acum pot lucra la o scara mai mare", a adaugat el.
Dar in ce consta efectiv proiectul? Proiectul ar folosi energie solara concentrata (Concentrated Solar Power - CSP) din desertul Sahara si ar livra "produsul" pe piete locale si europene. CSP reprezinta o tehnologie care foloseste oglinzi pentru a focaliza razele solare in scopul producerii de aburi care pun in miscare turbine ce produc electricitate.
"Produsul" poate fi transportat catre Europa sub forma de energie electrica sau hidrogen aduse prin conducte precum se transporta gazul metan din Sahara. O alta posibilitate de transport ar fi un ring mediteranean, respectiv o "super retea electrica", a adaugat Constantinescu.
Investitie pe termen lung
In urma cu o luna, un consortiu format din 20 de companii dorea sa investeasca 400 de miliarde de euro intr-un proiect de energie solara in Africa, care ar urma sa alimenteze consumatorii casnici din Germania.
"Miza fiind mare, esalonarea va fi pe cel putin 15-20 de ani, iar jumatate din suma de 400 de miliar