Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză, azi, din nou, Ionelei Danciu, care a cerut indemnizaţie de creştere pentru fiecare dintre tripleţii săi, după ce procesul, pe care iniţial l-a câştigat în defavoarea statului, a fost trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 27 ianuarie, revizuirea sentinţei favorabile primită de Ionela Danciu în instanţă, prin care mama tripleţilor a obţinut indemnizaţie de creştere pentru fiecare copil.
Motivul admiterii revizuirii a fost determinat de faptul că Guvernul nu fusese citat în proces. Cererea de revizuire a fost făcută de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba. Dosarul s-a întors la Curtea de Apel Alba-Iulia care, pe 25 martie, a admis iniţial excepţia de nelegalitate invocată de Ionela Danciu în contradictoriu cu Guvernul României şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba.
Curtea de Apel a constatat nelegalitatea dispoziţiilor articolului 3 alineatul 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1025/2006 care prevede că indemnizaţia lunară se raportează la numărul de copii născuţi şi nu la numărul de naşteri.
Guvernul României, cât şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Alba au făcut recurs, dar demersul acestora a fost respins, azi, de instanţa supremă ca nefondat. Sentinţa este pe deplin favorabilă Ioneleia Danciu, decizia Curţii fiind definitivă, irevocabilă şi executorie. Hotărârea nu mai poate fi atacată decât prin căile extraordinare, respectiv contestaţia în anulare şi revizuirea.
În acţiunea sa, Ionela Danciu a susţinut că hotărârea de Guvern contestată încalcă legea fundamentală, pentru că duce la discriminări între copiii proveniţi dintr-o naştere multiplă. În faţa magistraţilor, Danciu a invocat şi prevederile Ordonanţei de Urgenţă 148/2005, care prevede că indemnizaţia lunară se ra