Ambasada Rusiei la Bucureşti a apreciat, astăzi, ăntr-un comunicat, că proiectul Nabucco nu este fezabil, pentru că problema garantării resurselor rămâne neclară, în timp ce proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare. " După părerea noastră, ca şi până acum, este neclară problema garantării resurselor care stau la baza proiectului (Nabucco - n.r.). În aceste condiţii, riscurile investiţiilor cresc de câteva ori. Toate acestea conduc la concluzia că termenul de realizare a conductei Nabucco se amână permanent ", se arată în comunicatul Ambasadei.
" De asemenea, în opinia noastră, proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare. Acesta este fundamentat din punct de vedere al rentabilităţii, garantării asigurării resurselor, cererii constante pentru gazele ce urmează a fi livrate şi a componentei investiţionale ", argumentează Ambasada.
Proiectul Nabucco, semnat luni între Turcia şi Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri, pentru transportarea spre UE a până la 31 miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrală, evitând Rusia. Proiectul Nabucco, sprijinit de UE şi de Statele Unite, a fost conceput ca o modalitate de a diversifica furnizorii de gaz ai Europei şi de a reduce dependenţa UE degazul rusesc.
Lansat în 2002, proiectul ar urma să funcţioneze din 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro. Gazoductul va fi realizat de o companie mixtă, la care societăţi de gaze din şase state partenere - Botaş (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România) şi din 2008 şi RWE (Germania) - au participaţii egale. Liderul companiei de proiect este grupul austriac OMV.
În prezent, Europa depinde în proporţie de 25% de gazele importate din Rusia şi a fost afectată în două rânduri, în plină ia