Muncitorii romani din Spania, unde exista cea mai mare comunitate de emigranti romani, circa un milion de persoane, prefera sa ramana acolo in somaj tehnic, unde primesc in medie 800-1.000 de euro, adica 80% din salariu, decat sa se intoarca in tara, unde perspectiva unei scaderi economice de 8% in 2009 nu ii atrage. Somajul tehnic se plateste in functie de anii lucrati, patru luni pentru fiecare an.
"Au fost muncitori romani din Spania care au intrat in somaj, s-au intors in Romania, dar au descoperit ca sunt mult mai putine oportunitati de lucru si s-au intors. Daca situatia economica a Romaniei nu se va imbunatati, nimeni nu se va incumeta sa renunte la o tara pe care o cunosc deja si unde exista totusi o stabilitate economica", spune Gelu Vlasin, vicepresedintele FEDROM (Federatia Asociatiilor de Romani din Spania), care reuneste 27 de asociatii romanesti.
De altfel, muncitorii romani din strainatate au trimis in primele cinci luni in Romania 2,9 mld. euro, cu 13,7% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
La inceputul anului estimarile indicau ca circa 100.000 de romani se vor intoarce, chiar si pe jumatate din salariu, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. In prezent, circa 75.000 de muncitori romani din Spania sunt in somaj, circa 25% din totalul de 300.000 care cotizeaza la sistemul national de asigurari din Spania. In Spania sunt inregistrati oficial circa 780.000 de romani, la care se mai adauga inca 300.000 care locuiesc ilegal. Romanii sunt in continuare printre cei mai preferati muncitori straini din Spania, alaturi de polonezi, pentru ca invata foarte repede limba, spre deosebire de marocani, si muncesc mai repede decat sud-americanii.
Muncitorii romani din Spania, unde exista cea mai mare comunitate de emigranti romani, circa un milion de persoane, prefera sa