Când ajungi pe meleaguri străine, întâlnirea cu un român, fie el plecat din ţară de ceva vreme, este o bucurie. În Evia am cunoscut-o pe românca Ildiko Dirzu, care mi-a rămas foarte dragă. Acum 19 ani şi-a urmat soţul, căruia i s-a oferit un contract de un an. Băiatul a început şcoala în limba greacă, aşa că lucrurile s-au complicat şi au hotărât să rămână acolo, deşi viaţa i se pare şi acum grea şi dorul de familia din România nu a părăsit-o.
Ildiko a fost mămică full-time pentru cei doi copiii ai ei, Andrei şi Ariadni, care astăzi au 22 şi respectiv 15 ani. Cu toate acestea găseşte timp pentru pictură, lectură şi sport. Ba, în plus, a reuşit să obţină atestate de limba greacă, engleză şi maghiară.
Astăzi, Ildiko şi-a recăpătat prima pasiune: călătoriile, pentru că şi-a deschis o firmă de turism, împreună cu o prietenă din Insula Evia.
ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ
Familia lui Ildiko este adepta unei alimentaţii sănătoase, bazată pe zarzavaturi şi fructe. Grecia este paradisul acestora şi din acest punct de vedere este mulţumită că locuieşte în Atena. "Toate produsele de aici sunt pe gustul meu. Bucătăria grecească a intrat firesc în casa mea. Am furat de la alţii, dar am şi inventat reţete", îmi spune Ildiko. Locul de unde îşi face cumpărăturile este piaţa săptămânală din cartier, "un loc fermecător, datorită atmosferei, a mirosurilor şi a culorilor", cum îl descrie românca.
Acolo găseşti zarzavatului, fructe, peşte, fructe de mare proaspete, mirodenii, plante aromate, brânzeturi, alune, vin, măsline şi ulei de măsline, într-un cuvânt, tot ce trebuie pentru a găti o masă sănătoasă şi gustoasă. Iată şi o reţetă pe care Ildiko a vrut s-o trimită tuturor românilor: salata de vinete cu iaurt. Avem nevoie de un kg de vinete, doi căţei de usturoi, 300 g iaurt gras, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet, o lingură