Trezoreria continua sa se imprumute agresiv de la banci, dar incearca in paralel sa tina costurile jos, ceea ce a condus deja la o diminuare a interesului pentru titluri de stat. Totodata, bancile straine incep deja sa isi atinga limitele stabilite pentru expunerea pe statul roman, astfel ca Finantele ar putea sa ramana in perioada urmatoare fara clienti pentru obligatiunile pe care vor sa le vanda.
Ministerul Finantelor a mai imprumutat ieri inca un miliard de lei de la banci pentru o perioada de o luna, aceasta fiind a patra zi la rand in care statul recurge la imprumuturi pe piata monetara, conturand astfel tot mai clar imaginea unei vistierii aproape goale.
Suma atrasa este insa la jumatate din plafonul propus, de 2 miliarde de lei, in conditiile in care Trezoreria a acceptat sa plateasca la aceste certificate un randament maxim de 10,5% pe an, fata de 10,75% pe an la licitatia precedenta.
Dealerii anticipau un interes limitat pentru aceste titluri, mai ales ca certificatele nu pot fi utilizate in operatiunile de refinantare cu BNR, intrucat au scadenta prea scurta. BNR le cere bancilor sa garanteze cu titluri de stat pentru imprumuturile de refinantare, iar una din conditii este ca titlurile sa nu ajunga la maturitate inainte de rambursarea imprumutului.
"Pe de o parte, statul emite cantitati mari de titluri cu maturitati lungi, iar pe de alta parte se chinuie sa acopere sincope de lichiditate prin imprumuturi pe termen scurt de la banci. Majoritatea banilor oferiti de bancile comerciale vin de la banca centrala", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
La sfarsitul saptamanii trecute si vinerea aceasta Trezoreria a atras depozite pe perioade foarte scurte de la bancile comerciale prin negociere directa, iar in paralel a continuat sa vanda titluri de stat.
Emisiunea de certificate de ieri a fost an