Cea mai importantă instituţie financiară de pe Wall Street a publicat ieri un profit pentru al doilea trimestru de 3,4 miliarde de dolari, în creştere cu 89%, rezultat calificat drept excepţional de către majoritatea analiştilor economici. Mulţi dintre ei s-au grăbit să afirme că acesta ar fi unul dintre semnele cele mai palpabile că criza se apropie de final. Alţi experţi sunt mai rezervaţi. Este cazul lui Georges Ugeux, fostul vice-preşedinte al New York Stock Exchange
Cea mai importantă instituţie financiară de pe Wall Street a publicat ieri un profit pentru al doilea trimestru de 3,4 miliarde de dolari, în creştere cu 89%, rezultat calificat drept excepţional de către majoritatea analiştilor economici.
Mulţi dintre ei s-au grăbit să afirme că acesta ar fi unul dintre semnele cele mai palpabile că criza se apropie de final.
Alţi experţi sunt mai rezervaţi. Este cazul lui Georges Ugeux, fostul vice-preşedinte al New York Stock Exchange, care apreciază că acest profit a venit în mare parte din activitatea de trading a băncii, care a profitat de pe urma faptului că pieţele financiare şi-au revenit.
Rezultate băncilor comerciale, mai puţin încurajatoare
Ugeux este de părere că pentru a evalua sănătatea unui sistem financiar trebuie evaluată sănătatea băncilor comerciale, nu a băncilor de investiţii.
"Ca să vezi dacă sistemul financiar s-a reparat, trebuie să analizezi impactul crizei la nivelul băncilor care sunt angajate în credite pentru particulari", spune fostul oficial al NYSE.
Rezultatele băncilor comerciale ar putea fi mai puţin încurajatoare, este de părere analistul. Este exemplul grupului de credit CIT, care se luptă astăzi cu falimentul. Din acest motiv, rezultatele financiare ale JP Morgan şi Morgan Stanley din această săptămână vor fi mult mai grăitoare.
Preşedinte al Galileo Global Advisors, Ugeux este docto