Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a dispus ca toate panourile de materiale publicitare cu picior metalic sau suport din lemn, cât şi rafturile etajere sau tablourile, din toate sucursalele bancare, să fie de acum înainte fixate în perete sau pardosea. Decizia a fost fost luată după ce ITM Bihor a verificat 17 instituţii bancare, din cele circa 27 din Oradea, ca urmare a tragediei petrecute la 4 iulie, într-o sucursală din Oradea a Băncii Transilvania. Atunci, o fetiţă de 3 ani a fost ucisă de un panou publicitar care s-a prăbuşit peste ea.
Potrivit lui Eugen Cîrmaciu, director coordonator adjunct pe probleme de securitate şi sănătate în muncă la ITM Bihor, şi înainte de accidentul Laurei Costa au avut loc verificări la instituţiile bancare, însă controalele au avut alte tematici.
Deşi Banca Transilvania a fost singura la care inspectorii ITM Bihor au găsit piese de mobilier de genul celei care a ucis-o pe micuţa Laura, toate băncile au fost sesizate să-şi fixeze orice piesă care ar putea prezenta risc de accidentare.
„Băncile au la dispoziţie între cinci şi cincisprezece zile, pentru a se conforma dispoziţiilor noastre. Altfel riscă amenzi între 4.000 şi 8.000 de lei“, a spus în această dimineaţă Eugen Cîrmaciu.
Panoul era instabil
Mircea Matei, director coordonator la ITM Bihor, a ţinut să precizeze că accidentul Laurei Costa nu a fost unul de muncă, neintrând astfel în competenţele ITM Bihor.
„Am dispus aceste măsuri de prevenire pentru ca astfel de accidente să nu se mai repete. Panoul publicitar care s-a prăbuşit nu avea stabilitate. Cei de la Banca Transilvania sau proiectantul
mobilierului trebuiau să verifice acest lucru“, a opinat Mircea Matei.
Alte măsuri dispuse de ITM
Pentru prevenirea altor drame, ITM Bihor a mai solicit