BNR a plasat 85% din rezervele valutare in obligatiuni si doar 15% in numerar si depozite. Anul trecut, banca centrala a avut venituri de 1,45 miliarde de euro din administrarea rezervei internationale, cu 330 de milioane de euro mai mult decat in 2007.
Banca Nationala avea in portofoliu la sfarsitul anului trecut obligatiuni in valoare de 87,3 miliarde de lei (21,8 miliarde de euro). Putin peste 42% din titluri erau emise de trezorerii europene, cu o pondere de 42%.
Banca centrala a mai plasat in certificate si obligatiuni emise de trezoreria Statelor Unite ale Americii, cat si ale altor institutii financiare internationale cu rating foarte bun, precum Banca Europeana de Investitii, BERD sau Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, potrivit datelor prezentate in Raportul Anual pe 2008 al BNR.
La sfarsitul anului trecut, in structura portofoliului titlurile pe termen scurt (cu maturitatea sub un an) reprezentau 25,23 miliarde de lei, cu 43% mai mult decat in urma cu un an. Banca centrala nu a incadrat niciun titlu in categoria de plasamente detinute pana la scadenta.
Obligatiunile guvernamentale reprezentau la sfarsitul anului trecut 50% din totalul rezervei valutare a BNR, fata de 31% in decembrie 2007. Rentabilitatea plasamentelor in euro a fost anul trecut de 5,99%, iar la cele in dolari de 5,75%. Potrivit propriilor reglementari, BNR face plasamente doar in titluri emise de guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, guvernul SUA, agentii sponsorizate de aceste guverne sau alti emitenti, inclusiv institutii private cu rating "AAA".
Limita de expunere fata de entitatile private emitente de obligatiuni garantate cu active este de 10% din rezervele internationale. BNR a plasat 85% din rezervele valutare in obligatiuni si doar 15% in numerar si depozite. Anul trecut, banca centrala a avut venituri de 1,