Chiar dacă au devenit mai prudente din cauza crizei, multinaţionalele nu şi-au pierdut total interesul pentru gigantul economic al Asiei. În iunie, ritmul de reducere a investiţiilor străine în China a încetinit, iar analiştii spun că trendul se va inversa în următoarele luni, odată cu relansarea economiei. În economia mondială, luminiţa de la capătul tunelului nu mai pare aşa de îndepărtată. Iată cum, în China, cea mai puternică economie emergentă din lume, investiţiile străine şi-au temperat scăderea.
Astfel, în luna iunie, acestea au scăzut cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la valoarea de 8,96 miliarde de dolari, arată datele Ministerul chinez al Comerţului, preluate de AFP. O schimbare în bine, am putea spune, în condiţiile în care, în mai, nivelul investiţiilor străine directe scăzuse cu 17,8% faţă de 2008, până la 6,38 miliarde de dolari.
„Capitalurile revin“, explică Sherman Chan, economist la Moody’s, citat de Bloomberg. Potrivit lui Chan, China are cele mai bune perspective dintre toate economiile mari din lume.
Prudenţa, cuvântul-cheie
Cu toate acestea, impactul crizei asupra economiei din China este evident. În primul semestru din 2009, investiţiile sunt estimate la 43,01 miliarde de dolari, cu aproape 18% mai puţin faţă de primele şase luni din 2008, potrivit calculelor AFP. Scăderea interesului manifestat de investitorii străini a fost vizibil încă din luna octombrie a anului trecut.
Şi asta întrucât multinaţionalele au devenit mai prudente şi au decis să îşi păstreze lichidităţile pentru nu fi luate prin surprindere de criză. Totuşi, China rămâne una dintre principalele destinaţii pentru investitori, iar analiştii spun că trendul de scădere se va inversa în următoarele luni, odată ce revenirea economică va fi confirmată.
Gigantul stat emergent s-a