Orice persoana fizica poate achizitiona titluri de stat daca dispune de suma minima necesara de 10.000 de lei (circa 2.380 de euro), cat reprezinta valoarea nominala a unui titlu emis de Ministerul de Finante. In unele cazuri insa, bancile stabilesc o valoare minima de tranzactionare, cum este cazul Raiffeisen, unde suma minima este echivalentul in lei a 100.000 de euro.
Investitorul trebuie sa mearga la sucursalele bancilor, sa deschida un cont de titluri de stat, pe langa contul in lei pe care trebuie sa-l aiba la banca respectiva, si de la semnarea documentelor, clientul poate cumpara titluri de stat de pe piata primara (emisiune de catre Ministerul de Finante) sau piata secundara (pe care se tranzactioneaza titlurile deja emise).
Pe piata primara, spre exemplu, daca o persoana doreste sa cumpere un titlu de stat de 10.000 de lei cu scadenta la trei luni, plateste la achizitionare doar 8.951 lei, urmand sa incaseze 10.000 de lei peste trei luni, potrivit ultimei emisiuni a Ministerului de Finante cu rata discountului de 10,49%.
Pe piata secundara (piata interbancara sau Bursa), pretul titlului fluctueaza in functie de cerere si oferta. Investitorul primeste anual cuponul de dobanda (sau plateste mai putin la achizitionare in cazul titlurilor cu scadenta mai mica de un an), primeste cei 10.0000 de lei la scadenta, insa daca vrea sa vanda titlul mai devreme, vinde la pretul pietei, care poate fi mai mic sau mare decat pretul de achizitie.
Pe piata locala exista un numar de 12 banci agreate care pot intermedia o cumparare de titluri de stat emise de Ministerul de Finante - ABN Amro (RBS Bank), Alpha Bank, BRD, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen si Unicredit Tiriac Bank.
Pe site-ul oficial al Ministerului de Finante, la rubrica "Trezorerie si datorie publica" se gaseste "Ghidul inv