Potrivit Coface, în 2009 numărul firmelor aflate în incapacitate de plată ar putea ajunge la 20.000. Neplata facturilor la timp şi nivelul redus al datoriei pentru care se intră în insolvenţă fac, aproape zilnic, ca o companie să fie ameninţată cu falimentul. Situaţia economică incertă a aruncat în derizoriu planurile de extindere ale companiilor. Acum, câmpul de luptă s-a mutat în instanţă, unde tot mai mulţi furnizori cer insolvenţa unor nume mari din business.
Motivul, în cele mai multe cazuri, este neachitarea la timp a facturilor, deşi sumele sunt foarte mici.
Cele mai recente exemple sunt compania de fast-food Snack Attack, constructorul Arcom, retailerul de electronice şi electrocasnice Flamingo, firma de curierat Curiero sau chiar clubul de fotbal Dinamo.
„Majoritatea creditorilor mizează pe factorul psihologic, multe societăţi comerciale solvabile vor face tot posibilul să evite publicitatea negativă implicată de o astfel de procedură“, consideră Alexandru Rusu, avocat partener bpv Grigorescu.
Potrivit datelor Coface pentru primele trei luni ale lui 2009, numărul firmelor aflate în insolvenţă a crescut cu 58%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza înrăutăţirii situaţiei economice. Un exemplu binecunoscut este cel al firmei Metro, a cărei insolvenţă a fost cerută în instanţă de către producătorul Tonelli pentru o datorie de 50.000 de euro.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, Arin Sănescu, spune că s-a luat decizia modificării acestei legi. „Dacă o societate comercială nu va dispune de 10.000 de lei, suma minimă pentru deschiderea procedurii, înseamnă că ea cu adevărat se află în insolvenţă. Oricum, legislaţia a fost modificată în acest sens prin Legea nr.190/2009, ce se află la Monitorul Oficial pentru publicare, iar suma minimă s-a triplat“, susţin