Primăria municipiului Alba Iulia a decis să păstreze şi să expună publicului un pod vechi de peste o sută de ani, la a cărui înlocuire se lucrează în prezent. Este vorba despre podul din dreptul localităţii Oarda, chiar la intrare în municipiu dinspre Sebeş.
Vechiul pod va fi recondiţionat, împodobit cu flori şi mutat în cartierul Maieri, unde va deveni o piesă de decor urban. Acesta are o vârstă care depăşeşte 100 de ani şi a fost construit de către austrieci, în vremea Imperiului Austro-Ungar.
Podul de la intrarea în Oarda a fost construit la începutul anilor 1900 după o metodă similară celei folosite în premieră de inginerul român Anghel Saligny. Este vorba despre utilizarea unei structuri metalice cu grinzi şi console pentru suprastructura podului, oţel moale şi a beton armat.
Durata de exploatare normală a unui astfel de pod a fost estimată la 100 de ani, utilizarea sa pentru traficul auto nefiind omologată la acea vreme. După mai multe intervenţii, podul a fost utilizat şi pentru transportul rutier, însă timpul şi-a pus serios amprenta asupra construcţiei care nu mai este sigură.
Arhivele austriece
Interesant este că Primăria Alba Iulia a aflat despre aceste aspecte dintr-o scrisoare a Guvernului Austriac, primită în urmă cu aproximativ 5 ani. Prin această scrisoare, administraţia locală era informată că podul a ieşit din garanţie şi că ar trebui să fie reparat sau înlocuit.
"Ca să vedeţi ce înseamnă ordinea şi responsabilitatea, vă spun că acest proiect (n. r. - de înlocuire a podului) are la bază o scrisoare oficială primită din partea Guvernului Austriac. Ei bine, în acest document, responsabilii lor ne explică faptul că în evidenţele lor figurează un pod de metal amplasat în zona respectivă, care a ieşit din garanţie. Este vorba despre durata de exploatare de 100 de ani care a fost