CĂRŢILE VERII. Printre lecturile propuse pentru concediu se numără titluri de dragoste, de psihologie practică, de călătorie, dar şi romane ale literaturii clasice contemporane. Sursa: Codrin Prisecaru
Crizele financiare, sentimentale sau profesionale pot fi date la o parte prin lecturi uşoare, de vacanţă, la care ne îmbie editurile în această vară. Ni se propun titluri provocatoare de psihologie practică, ni se dau iluzii despre un eventual partener perfect prin titlurile „Bărbatul de azi explicat femeilor” (Editura Trei) sau „Marte şi Venus, împreună pentru totdeauna” (Editura Vremea), în care dr. John Gray, celebru pentru „Bărbaţii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”, prezintă abilităţile relaţionale necesare pentru o iubire durabilă.
Principala recomandare a Editurii Humanitas pentru lecturile din vara asta este „Ultimul bărbat american”, o carte semnată de Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului internaţional „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, vândut în cinci milioane de exemplare în întreaga lume şi în 30.000 de exemplare anul trecut în România.
Macho-man din vârf de munte
Elizabeth Gilbert face în „Ultimul bărbat american” portretul noului gen de „macho-man”, care trăieşte în deplină armonie cu natura. Pe eroul cărţii, Eustace Conway, autoarea l-a văzut într-o zi pe trotuarul din faţa apartamentului ei din New York. El venea tocmai din Carolina de Nord, avea o îmbrăcăminte din piele de cerb şi purta cuţit la cingătoare. Gilbert a scris imediat un articol despre acest american care a renunţat la orice formă de confort modern pentru a-şi construi propria lume, în vârf de munte, dar la scurt timp, şi-a dat seama că nu e destul: un astfel de personaj merita o carte întreagă.
În 2002, New York Times a inclus acest volum printre cărţile remarcabile ale anul