Razboiul Crimeii a fost, cum stim, un razboi purtat de o coalitie a marilor puteri europene contra Rusiei euroasiatice, scopul lui fiind acela de a elibera Principatele Romane de sub ocupatia militara tarista si de a le intari, astfel incat sa formeze o bariera in calea rusilor catre Constantinopol.
Acesta era scopul cunoscut de britanici, francezi, otomani si piemontezi, scop la care trebuia sa se ralieze si Imperiul Habsburgic cand a acceptat sa participe la lupte alaturi de coalitie.
Cu toate ca trupele austriece au patruns in Principate aproape concomitent cu ostile sultanului, s-a remarcat imediat o activitate ce a nedumerit la inceput, anume ridicarea de harti fizice detaliate si de mare precizie.
Bucurestii, mai cu seama zona centrala, au facut obiectul eseului fotografic realizat de Ludwig Angerer sau cel putin asa rezulta din fotografiile pastrate, desi se poate presupune ca acestea au fost mai numeroase, poate insutit mai multe.
Ce rost avea atentia fotocartografica de care s-au bucurat Principatele din partea austriecilor? Raspunsul e simplu, lesne de banuit astazi, cum a fost si atunci: Viena a dorit, avand in avantajul ei pretextul unificarii Principatelor cu teritoriile locuite de romanii din imperiul austriac, sa anexeze Principatele. Cu alte cuvinte „urmarea" crearea unei Dacii Mari, probabil cu statut de regat. Sa ne amintim ca feldmaresalul Coronini era si guvernator al principatului Transilvaniei. Ideea nu a fost acceptata de coalitie, din fericire sau din nenorocire, daca tinem seama ca, dupa numai un deceniu, in cadrul imperiului a reaparut Regatul Ungariei, care a dictat si in tinuturile romanesti, fara sa ia in seama faptul ca acestea erau autonome si ca imparatul era suveranul lor, el nerenuntand la rangul de principe al acestora.
De harta intocmita de austrieci si-au amintit ctitorii Romaniei moder