SARM şi-a asigurat locul doi, la nivel mondial, la categoria “Cel mai amplu eveniment - 100 de Ore de Astronomie”, din cadrul Anului Internaţional al Astronomiei. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a fost anunţată, aseară, că a obţinut la categoria “Cel mai amplu eveniment - 100 de Ore de Astronomie”, în cadrul Anului Internaţional al Astronomiei, locul doi în lume, alături de Franţa.
Pe primul loc s-a situat China. Succesul târgoviştenilor vine ca urmare a organizării, în perioada 2-5 aprilie, a Festivalului de Astronomie.
Transmisii în direct din toată lumea
Premianţii târgovişteni au organizat observaţii astronomice pentru public, proiecţii 3D, transmisii în direct de la 80 de telescoape din toată lumea, observaţii pe telescoape la mare distanţă din SUA şi Australia. Întreaga acţiune a fost transmisă în direct, în toată lumea, prin canalul USTREAMTV.
Peste 4000 de persoane au luat parte la aceste acţiuni şi au privit cerul prin telescop, aşa cum a facut Galileo Galilei în urmă cu 400 de ani.
“Este un rezultat de excepţie care face cinste României, ţinând cont că acest eveniment a fost organizat pe bază de voluntariat de către membrii SARM din Târgovişte”, a declarat preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, Valentin Grigore.
Proiectul „100 de Ore de Astronomie” a fost implementat de UNESCO şi Uniunea Astronomică Internaţională, care au organizat ulterior un concurs pentru premierea celor mai bune evenimente din cele 2370 realizate în peste 100 de ţări.