De la „cartier-dormitor" la „urban-lounge" e cale lunga si grea, dar nu imposibila. Chiar daca zona Uranus-Rahova nu s-a schimbat foarte mult in ultimii doi-trei ani, imaginea ei in ochii bucurestenilor este din ce in ce mai buna. Si asta numai datorita oamenilor.
Cu toate ca in 2006, potrivit unui studiu realizat de British Council in colaborare cu CIAC, Uranus-Rahova era o zona in care oamenii veneau doar pentru a dormi, a manca si, in principal, pentru a sta in casa, acum datele s-au mai schimbat.
Evolutia nu este dramatica, dar incepe sa fie vizibila.
Fabrica de Bere si Palatul Bragadiru, fosta Bursa de Marfuri - actuala The Ark Bursa de Marfuri Creative (foto sus), turnul de apa unde, pentru o vara, a fost E-Uranus, piata de flori, centrul de mobila Bell'Agio Casa, restaurantul Jaristea, toate sunt simboluri mai vechi sau mai noi ale zonei Uranus-Rahova. Unele au disparut, altele au rezistat cu stoicism si cateva au fost restaurate. Majoritatea au o arhitectura moderna, dinamica, flexibila.
„Spiritul Bucurescilor" se zbate sa iasa de sub daramaturi nu numai in Centrul Istoric astfel ca, mai ales in ultimii doi-trei ani, zona Uranus-Rahova a castigat teren. Iar o parte din merit le apartine celor care au initiat proiectul The Ark, aceiasi oameni care si-au propus sa transforme Uranus-Rahova intr-un „urban-lounge" al Capitalei.
Doru Frolu, arhitect si partener DC Communication (una dintre agentiile care a dezvoltat proiectul The Ark), spunea cu doi ani in urma ca „aceasta zona va deveni un fel de Soho al Bucurestiului pentru ca are doua caracteristici speciale - un patrimoniu unic de cladiri industriale si mult spatiu liber".
Ce s-a intamplat intre timp? Au aparut, pe rand, Bursa de Marfuri Creative, Bell'Agio Casa, Bari Lounge&Restaurant, Il Cantuccio Cafe. In plus, e loc si de alte proiecte. Piata de Flori George Cosbu