Adresata principelui Carol, cu prilejul sarbatoririi majoratului sau, admirabila scrisoare a regelui Ferdinand, reprodusa mai jos, cuprinde o serie de intelepte sfaturi pe care tatal le da fiului sau. Este ceea ce se cheama o scrisoare de sfaturi. Aceste scrisori se adresau indeobste tinerilor, spre a li se indica o linie de conduita in viitor. Ele se scriau de obicei intr-un ton energic, dar care sa trezeasca in acelasi timp si increderea celui sfatuit. Scrisorile de felul celei adresate de regele Ferdinand mostenitorului tronului au o veche traditie in cultura noastra, unele devenind chiar capodopere, cum sunt celebrele "Invataturi ale lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie". Revenind la scrisoarea regelui Ferdinand catre fiul sau Carol, e de presupus ca unii cititori de mai tarziu ai continutului ei se vor fi intristat si se vor mai intrista, stiind cam ce fel de rege a fost Carol al II-lea. Daca totusi a avut si partile lui bune, cum ar fi dragostea pentru cultura si interesul pentru dezvoltarea industriei romanesti, ele se datoreaza desigur parintilor sai, Ferdinand si Maria. Asadar, sa luam aminte:
Iubite Carol,
Este azi intaia aniversare ce sarbatoresti ca Mostenitor al Tronului, caci anul trecut prea era proaspata tarana ce acoperea ramasitele pamantesti ale iubitului nostru unchi, pentru a putea petrece cu veselie ziua cand ai ajuns la majorat. Prea regretatul tau unchi astepta ziua aceasta cu nerabdare si in inima lui parinteasca el a vrut sa te intampine la inceputul vietii tale de barbat, cu cuvintele pline de dragoste si cu sfaturi ce erau sa-ti fie neincetat o calauza.
Pentru tine sunt larg deschise portile unui viitor plin de nadejde, si sa speram, si de izbanda. Totusi timpuri grele de furtuna au insotit ajungerea ta la vrasta de azi. In inima ta calda pentru Tara, acest an a lasat impresii adanci si multe invataminte ai putu