Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) a anunţat că intenţionează să scoată la licitaţie sursa de apă minerală de la Târgu Lăpuş, în judeţul Maramureş, pentru o investiţie privată într-o fabrică de îmbuteliere, informează Agerpres. Directorul economic al SNAM, Dan Dumitru Georgescu, a declarat ieri că intenţionează, în momentul obţinerii licenţei de exploatare din partea Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, să concesioneze spre folosinţă izvoarele minerale de la Târgu Lăpuş.
În oraşul Târgu Lăpuş există una dintre cele şase surse de apă minerală pe care SNAM le are în explorare. Izvoarele aflate sub supravegherea SNAM sunt situate în satul ce aparţine de Borcut, aflat la nord de Târgu Lăpuş.
Sursa de apă minerală din zona Lăpuşului este natural-carbogazoasă, zăcământul aflându-se de mai mult timp în explorare.
Piaţa apei minerale din România este estimată în prezent la 300-350 de milioane de euro, iar SNAM deţine 90% din zăcămintele de interes naţional, valorificate pentru consumul alimentar.
Ape pentru tratarea hipertensiunii arteriale
În afară de izvoarele din satul Borcut, în zona Târgu Lăpuş mai există izvoare de apă minerală natural-carbogazoasă, cele mai cunoscute fiind cele de la Stoiceni, acolo unde exploatarea a fost întreruptă în anul 1998.
Apele din Stoiceni sunt bogate în minerale (clor, sodiu şi bicarbonat), fiind utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale şi a bolilor digestive.