Romania nu are nicio pozitie de presedinte in cele 20 de comisii ale Parlamentului European, desi este a saptea tara ca pondere in Legislativul comunitar. Europarlamentarii romani trebuie sa se multumeasca cu sapte pozitii de vicepresedinte al comisiilor, una dintre ele intr-o subcomisie. Astfel de pozitii sunt negociate politic, ceea ce inseamna ca partidele noastre reprezentate in PE (chiar daca fac parte din grupuri politice diferite) nu au actionat unitar sprijinindu-se unul pe altul. Adina Valean, europarlamentar liberal, spune ca totul depinde de ponderea grupurilor parlamentare in interiorul comisiilor si nu de numarul parlamentarilor (33 in cazul Romaniei). Daca lucrurile stau asa, PD-L, care este al saselea partid ca pondere in Grupul popular, ar fi putut sa aspire la o functie de presedinte. Insa nu a obtinut-o, majoritatea presedintiilor fiind adjudecate de Franta, Germania sau Italia. O tara ca Suedia care are 18 europarlamentari a obtinut o conducere de comisie.
Una dintre cele mai importante comisii, cea de buget, nu are niciun roman.
Comisia din Parlamentul European (PE) cu cei mai multi membri romani, patru, este cea pentru afaceri externe. In ea au fost alesi Norica Nicolai (PNL, afiliat Grupului liberal ALDE), Ioan Mircea Pascu (PSD, afiliat Grupului socialist), numit vicepresedinte, Cristian Preda (PD-L afiliat Grupului popular) si Adrian Severin (PSD). Norica Nicolai a fost nominalizata pentru un post de vicepresedinte al Subcomisiei pentru securitate si aparare.
Alaturi de Pascu, ieri au fost alesi vicepresedinti si Theodor Stolojan la Comisia pentru afaceri economice si monetare si Sebastian Bodu la Comisia pentru afaceri juridice.
Alegerea vicepresedintilor pentru restul comisiilor va alea loc luni. Ceilalti eurodeputati romani nominalizati pentru functii de vicepresedinti sunt Corina Cretu (PSD) la Comisia pentru d