În şapte luni peste 10.000 de persoane au luat lecţii de şofat
Deşi preţurile s-au mărit faţă de anii trecuţi, botoşănenii investesc mii de lei pentru carnetul de şofer.
Tarifele practicate de şcolile de şoferi au crescut cu 300 de lei faţă de anul trecut. Astfel, botoşănenii trebuie să scoată din buzunar 1.000 de lei pentru cursurile de legislaţie şi lecţiile de şofat. De asemenea, taxele de examinare au crescut cu 50 de lei în acest an. Chiar şi aşa, şcolile sunt supraaglomerate, în special pe perioada verii. Zilnic, câte 40 de persoane învaţă să conducă pe străzile oraşului.
Pentru a face faţă solicitărilor, instructorii mai fac programări şi noaptea. „Este un an bun. Ne temeam că rămânem fără clienţi după majorarea preţurilor, impusă de creşterea preţului la benzină, dar nu a fost aşa. Ca să facem faţă solicitărilor, programăm cursuri şi noaptea“, a declarat Daniel Florea, instructor auto.
Statisticile Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Botoşani arată că şcolile de şoferi au devenit o afacere profitabilă pe timp de criză. Numai de la începutul acestui an, peste 10.000 de persoane au dat examen pentru obţinerea permisului de conducere. „Zilnic, avem 140 de examinări. 40% din ei reuşesc să treacă de proba teoretică şi merg pe traseu. Numărul examinărilor a crescut cu 10% faţă de anul trecut“, a declarat Dănuţ Ciubotaru, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Botoşani.
Permisul auto,
un atu la angajare
Majoritatea cursanţilor sunt tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Pentru ei permisul reprezintă un avantaj în plus la interviul de angajare. „Este criză, iar un carnet de şofer te ajută să-ţi găseşti un loc de muncă mai uşor. Investiţia este mare, dar sper să o recuperez după angajare“, a declarat George Muraru, cursant.
Şi pentru înmatricularea maşinilor botoşănenii găses