Diplomatul roman Vasile Stoica a fost reprezentantul Romaniei la Sofia in anii '30. Preocuparea acestuia pentru romanii din Bulgaria a fost una constanta. Din pacate, nationalistii bulgari s-au dedat la actiuni agresive contra minoritatii romane si in perioada mandatului sau.
Una dintre acestea a fost inregistrata la 9 aprilie 1933, cand un grup de nationalisti bulgari a vrut sa rupa grilajul bisericii romane din Sofia si au proferat injurii la adresa Romaniei.
Nici minoritatea turca din Bulgaria nu a scapat de actiunile nationalistilor, conform aceluiasi ambasador. Astfel, in noaptea de 15/16 aprilie 1933, cel putin 200 de bulgari au intrat in cimitirul turcesc din Razgrad (75 km S-E de municipiul Giurgiu). Dupa ce au incendiat baraca paznicului, manifestantii au culcat la pamant toate insemnele de capatai. Autoritatile bulgare au catalogat incidentul drept „o ciocnire nedorita dintre nationalismul bulgar si cel turcesc", sperand ca asemenea manifestari nu aveau sa se mai repete.
Reactiile nu au intarziat sa apara. La Istanbul a avut loc o mare manifestatie de protest, soldata cu spargerea geamurilor consulatului Bulgariei. La 20 aprilie 1933, a fost randul studentilor turci din Istanbul sa protesteze. 300 de studenti s-au intalnit in fata consulatului bulgar, desi nu aveau aprobare pentru miting. Dupa ce au protestat contra incidentului de la Razgrad, studentii s-au deplasat in cimitirul bulgaresc din Ferikoy, unde accesul le-a fost blocat de un cordon format din jandarmi si politisti. Cu toate astea, manifestantii au trecut peste fortele de ordine, intrand in cimitir si depunand o coroana de flori cu inscriptia „Turcii nu sunt salbatici!". La iesirea tinerilor din necropola, politia a operat cateva zeci de arestari. Ulterior, peste 80 de studenti au fost anchetati si trimisi in fata instantei, fiind acuzati de intrunire ilegala, insti