Este cel mai vechi angajat al Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani, iar în decursul anilor a organizat 150 de expoziţii despre oraşul adoptiv
Gheorghe Median este prahoveanul îndrăgostit nebuneşte de oraşul celor patru giganţi ai culturii române. Prin munca sa a încercat să îi ajute pe botoşănenii născuţi în acest oraş să descopere comoara pe care o au. A organizat peste 150 de expoziţii despre tot ce înseamnă vechiul Botoşani. Despre străzi, case, oameni, şcoli, reviste şi ziare.
„Am încercat să fac altceva decât se face la un muzeu. Am mers pe lucruri ce păreau neinteresante. De exemplu am organizat o expoziţie despre divertismentul în Botoşani. Cum îşi petreceau botoşănenii timpul liber înainte. Am folosit imagini din parc, de la bâlciuri. Cei din înalta societate mergeau în sălile de lectură, la biblioteci”, explică muzeograful.
Pasionat de personalitatea şi opera lui Nicolae Iorga
Încă de mic copil, Gheorghe Median a savurat istoria. A fost marcat de personalitatea lui Nicolae Iorga, citindu-i toate operele. L-a fascinat într-atât, încât în urmă cu doi ani a scos cartea „Nicolae Iorga şi Botoşaniul- legături epistolare”.
„Pasiunea pentru Iorga a însemnat o preocupare continuă. Am studiat 430 de volume şi 100.000 de scrisori, din care am ales pentru carte 200. Iorga m-a făcut să îmbrăţişez meseria de muzeograf“, declară Gheorghe Median. Norocul a făcut că, imediat după terminarea studiilor universitare, a lucrat la Casa Memorială „Nicolae Iorga“.
„Nu mi-a fost uşor. După terminarea facultăţii, în anul 1972, am optat să vin la Botoşani. Spre surprinderea mea m-au repartizat la Flămânzi, lucru cu care eu nu am fost de acord. O lună am umblat pe la Bucureşti, pe la Comitetul Central, până am luat legătura cu primul secretar şi am reuşit astfel să ajung la Botoşani, unde am fost trimis la Casa Iorga“, spune mu