Agricultorii ar putea suferi pierderi importante din cauza ploilor abundente, care împiedică recoltarea grâului la timp. Astfel, din toamnă am putea scoate mai mulţi bani din buzunar pentru pâine. Sursa: Vlad Stănescu
“Nu avem încă o imagine clară cu privire la culturile de grâu afectate de ploi. Dar avem semnale din ţară că pierderile vor fi însemnate, mai ales dacă ploile vor împiedica recoltarea la timp a grâului. Dacă nu vom obţine din producţia internă necesarul de consum de trei milioane de tone de grâu, iar inflaţia va continua să crească, pe fondul devalorizării leului, vom asista la scumpirea pâinii din toamnă”, a declarat pentru evz.ro Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei sindicatelor din agricultură Agrostar.
Primul siloz se construieşte prea târziu
Guvernul a decis să demareze programul “Primul siloz”, pentru a veni în sprijinul fermierilor şi pentru a limita specula. Însă, agricultorii susţin că, pentru a fi eficientă, măsura trebuia pusă în practică la începutul anului şi nu la debutul campaniei de recoltare a grâului.
Speculanţii cumpără grâul fără acte, direct de pe marginea lotului. Fermierii se bucură că scapă de grija depozitării, dar încasează sume foarte mici, comparativ cu preţul real. Astfel, speculanţii oferă circa 3,5 bani pe kilogramul de grâu, în vreme ce preţul real este de 6 bani pe kilogram.
Birocraţia şi dobânzile sperie fermierii
Dacă agricultorii îşi făceau speranţe că îşi vor putea dezvolta afacerea cu ajutorul finanţărilor europene, dobânzile prohibitive practicate de bănci îi face pe mulţi să renunţe la accesarea acestor bani. În plus, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un fermier pentru a obţine finanţarea sunt greoaie şi “aproape imposibil de îndeplinit”, a adăugat preşedintele Agrostar.
De exemplu, un fermier care doreşte să