» Pilonul II de pensii facultative obligatorii le-a adus participantilor aproape 13% randament mediu ponderat de la lansare; in prima jumatate a acestui an, randamentul pietei a fost putin peste 7%.
Asociatia Pietei (APAPR) afirma ca este cel mai performant pilon din Europa, iar rezultatele primului semestru il plaseaza printre cele mai performante din lume. Aproape de 7% in primul semestru a fost si Pilonul III, care insa are o medie mai slaba in ultimul an.
Pilonul II a mizat covarsitor pe titluri de stat si obligatiuni, instrumente cu riscuri scazute si cu randamente rezonabile, in conditiile agitate de pe piata de capital. Expunerea pe actiuni a crescut spre 4%, aproape de nivelul din septembrie 2008, inaintea valului corectiv din toamna. Revenirea pe actiuni a inceput in martie, o data cu declansarea consistentului raliu de pe pietele bursiere, dar ponderea este inca injumatatita fata de iunie 2008. Cea mai buna crestere a valorii unitare a activului net (VUAN) vine, in ultimul an, de la ING, cu peste 18%. Pentru vicecampion, batalia se da in zecimi de procent, iar aspirantii sunt AIG (14,7%), AZT (14,05%) si Vital (14,00%).
Pilonul III ramane preferatul adultilor, iar tabloul ce arata structura participantilor este un prim indiciu despre bunastarea viitoarei generatii de pensionari (investitorii care au acum 30-40 de ani).
Un investitor din patru (24%) provine din industria financiara, proportie explicabila, daca ne gandim la gradul mai ridicat de familiarizare al angajatilor din acest sector cu mecanismele investitionale specifice pietelor de capital.
Cel mai puternic argument al prezentei majoritare este insa nivelul castigurilor. Statistic, industria intermedierilor financiare (banci, asigurari) este cea mai bine platita din economie. Datele oficiale arata o medie a castigurilor de peste doua ori si jumatate mai mare d