Peste 30 de policlinici din întreaga ţară îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţie de funcţionare. Clădiri vechi care stau să cadă şi acoperişuri sparte. O mare parte din policlinicile din ţară nu au mai fost renovate. Primăriile nu au bani să le repare, iar doctorii nu-şi mai permit să le întreţină.
Citeşte şi:
Arad: Exod legalizat spre doctorii din Ungaria (GALERIE FOTO ŞI SONDAJ)
Craiova: Policlinicile din Bănie au buget de austeritate
Bucureşti: Policlinica Batiştei a ratat din nou avizul
Târgumureşenii preferă policlinicile private
Asalt asupra camerelor de gardă
În Capitală, doar două policlinici mai funcţionează în regim „de stat”. Într-o situaţie gravă se află Policlinica Batiştei, pentru care Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP) hotărâse încetarea activităţii din cauza neregulilor înregistrate în unitatea sanitară: cabinete insalubre, instalaţii sanitare ruginite şi mobilier vechi. Ieri, unitatea a primit în cele din urmă acordul de a-şi continua activitatea.
„Medicii trebuie să înveţe să se gospodărească. Nimeni nu o să vină să le repare cabinetele sau să le renoveze. Regimul policlinicilor cu plată este de autofinanţare“, a declarat dr. Daniel Popescu, director DSP Bucureşti.
Clădirile nimănui
În situaţia de a nu primi aviz de funcţionare din cauza condiţiilor insalubre sunt mai multe policlinici din Bucureşti. Statutul acestor unităţi sanitare este însă unul neclar. Oficial, clădirile aparţin de Primăria Capitalei şi sunt date în administrare primăriilor de sector. La rândul lor, primăriile le-au dat în subadministrare DSP-ului.
Cabinetele medicale din aceste spaţii au fost cumpărate sau închiriate de către medici. Ei au obligaţia să se ocupe de renovarea şi de întreţinerea cabinetelor.
Doctorii spun însă că nu pot suporta c