Muzeul severinean vine cu o idee inedită pentru a încânta privirile turiștilor cu toate cele în jur de 90.000 de piese. La ora actuală, doar un sfert din ele sunt expuse în cele trei secții ale instituției, restul fiind conservate în depozitele muzeului. Cele trei secții ale Muzeului Regiunii Porțile de Fier, respectiv Secția Științele Naturii, Secția Istorie Arheologie și Secția Etnografie și Artă Populară, se află în aceste zile în febra punerii în practică a unei idei inedite, ce are ca drept scop rularea pieselor și exponatelor ce nu au mai fost până acum expuse turiștilor. Este vorba de organizarea unei expoziții denumită „Piesa lunii”, fiecare secţie având posibilitatea astfel, expunerii unei piese reprezentative, atât pentru anotimpul în care ne aflăm, cât şi pentru importanţa istorică şi culturală a acestor piese din patrimoniul cultural judeţean şi naţional.
Ideea desenatorului
Conform directorului muzeului, sorina Matacă, ideea aparţine desenatorului unităţii, respectiv Lidia Dondesi, în vârstă de 50 de ani. „ Deşi muzeul înregistreaă zilnic un număr destul de mare de vizitatori, toţi angajaţii ne-am propus să venim cu idei pentru atragerea în continuare a turiştilor, dar şi să facem tot posibilul ca aceştia să fie mulţumiţi de modul cum sunt primiţi, dar şi de ce văd aici. Doamna Lidia a venit cu ideea organiyării acestei mini expoziţii, în care timp d o lună de zile, fiecare secţie va scoate în prim plan câte o piesă care până acum nu a mai fost expusă în muzeu”, susţine Sorina Matacă. Fiecare piesă va fi expusă la intrarea în secţie, iar vizitatorului i se vor prezenta toată istoria istoria piesei. Prima secţie care a şi expus o piesă este Secţia Ştiinţele Naturii.
„Am expus deja la intrare o piesă ce nu a mai fost până acum expusă. Este vorba de un molar aparţinând unui mamut preistoric ce a trăit în zona