Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, considera ca ajustarea economica este deja prea mare si sustine ca este nevoie de o recalibrare a politicilor economice.
„Ajustarea are loc. Este un fapt evident, dar tinde sa devina excesiva. Este nevoie de un balans, de echilibrarea componentelor politicilor economice", a explicat Isarescu, intrebat la ce se asteapta de la evaluarea din august a Fondului Monetar International (FMI).
Semnalele din economia reala indica o adancire a recesiunii, astfel ca prognoza de contractie economica de 4% pe care a fost fundamentat acordul de finantare externa pe care Romania l-a incheiat cu FMI este deja depasita, noile proiectii indicand un declin chiar dublu.
Pe acest fundal nefavorabil, la prima evaluare pe care FMI o va derula in luna august este posibila o ajustare a indicatorilor macro si chiar a criteriilor de performanta agreate initial cu Fondul, in special cel privind evolutia economiei si deficitul bugetar.
De altfel, atat FMI, cat si Comisia Europeana au estimat ca economia poate sa scada mai mult.
Oficialii bancii centrale au mai declarat anterior ca acordul cu FMI constituie un cadru pentru reechilibrarea politicilor macroeconomice astfel incat politica fiscala si cea salariala sa-si joace rolurile si sa permita politicii monetare sa se concentreze pe stabilitatea preturilor si pe stabilitatea financiara.
Incasarile la buget raman pe o panta descendenta astfel ca dezechilibrul bugetar a ajuns dupa primul semestru la 2,7% din Produsul Intern Brut.
In conditiile in care economia nu da semne de viata si masurile guvernamentale de relansare cu impact vizibil lipsesc, a fost luata in discutie chiar finantarea deficitului bugetar prin alocarea unei parti din banii destinati initial consolidarii rezervei valutare a BNR pentru protejarea cursului leu/euro.
Daca la